Steve's Automatic Driving Lessons Milton Keynes

STEVES

Automatic Driving Lessons

Text WhatsApp

or Call

07704 783018


SHOW Me Tell Me

From Dec 4th 2017 The driving test changes and one change is how the TWO Show Me Tell Me questions are done.

Before Dec 4th, both questions were asked whilst in the test centre car park. From Dec 4th ONE "Tell Me" is asked in the car park before the test is started and ONE Show Me question is asked on the move.

Here are the SHOW ME Questions. They ALL begin with "When it is SAFE to do so, SHOW me":-

  1. how you wash & clean the REAR window
  2. how you clean the FRONT Windscreen
  3. how you would switch on your DIPPED headlights
  4. how you would set the REAR Demister
  5. how you would operate the HORN
  6. how you would DEMIST the FRONT Windscreen
  7. how you would OPEN & CLOSE the SIDE Window.
The KEY to all these is the phrase "When it is SAFE to do so!" There is an opportunity to fail the test by choosing an unsafe time to do these and the choice is all down to you!

The Tell Me Questions:-

Questions 10-14 are actually Show Me Questions in Disguise!

  1. Tell me how you would check that the brakes are working before starting a journey.
     Ans: Brakes should not feel spongy or slack. Brakes should be tested as you move off. Vehicle should not pull to one side.
  2. Tell me where you would find the information for the recommended tyre pressures for this car and how tyre pressures should be checked.
     Ans: Tyre pressures are in the manufacturers manual, use a reliable pressure gauge (pronounced Gage – like Cage), check tyre pressures when cold, (Once a week) don't forget the spare & remember to refit dust caps.
  3. Tell me how you make sure your head restraint is correctly adjusted so it provides the best protection in the event of a crash.
     Ans:The head restraint should be adjusted so the rigid part of the head restraint is at least as high as the eye or top of the ears and as close to the back of the head as is comfortable.
  4. Tell me how you would check the tyres to ensure that they have sufficient tread depth and their general condition is safe to use on the road.
     Ans: There should be no cuts or bulges, a minimum of 1.6mm of tread depth across the central 3/4 of the tyre and all the way round.

  1. Tell me how you would check that the headlights and tail lights are working.
     Ans: Just explain: "I would Turn on ignition, switch on the lights and walk round the vehicle."
  2. Tell me how you’d know if there was a problem with your anti-lock braking system.
     Ans: The warning light should illuminate if there is a fault with the anti-lock braking system.
  3. Tell me how you would check that the direction indicators are working.
     Ans: Just Explain: "I would switch on the hazard lights and walk round the vehicle"
  4. Tell me how you would check that the brake lights are working on this car.
     Ans: Just Explain: "I would switch on ignition, press the brake pedal and either use any reflections in windows, garage doors etc, or ask someone to help"
  5. Tell me how you would check that the power assisted steering is working before starting a journey.
     Ans: Just explain: "Two checks can be made. When you switch on the engine the steering will become light. Alternatively turning the steering wheel just after moving off will give an instant indication the power steering is functioning ok"
  6. Tell me how you would switch on the rear fog light(s) and explain when you would use it/them. (no need to exit the vehicle).
     Ans: Turn on ignition and headlights and the rear fog light and check warning light is on and say "I would use them when visibility is less than 100 metres".
  7. Tell me how you switch your headlights from dipped to main beam and how you would know the main beam is on.
     Ans: Turn on the ignition and the headlights and the full beam and say "the blue warning light will show the full beam is on"
  8. Open the bonnet and tell me how you’d check the engine oil has sufficient oil.
     Ans: Point to the dipstick and say "I would remove it, wipe it, put it back, take it out and check level is between the minimum / maximum markers."
  9. Open the bonnet and tell me how you’d check the engine has sufficient coolant
     Ans: Point to the coolant tank and say: "the level must be between the minimum and maximum markers".
  10. Open the bonnet and identify where the brake fluid reservoir is and tell me how you would check that you have a safe level of hydraulic brake fluid.
     Ans: point to the brake fluid bottle is, and say "The level must be between the min & max markers".